15 юни, 2015

APRS БеГе

По време на изложението Хоби Радио в Казанлък стана дума за родната APRS мрежа, така да се каже. Разговори и обещания,  остро  дискутирани напоследък

Та като чух буквичките A-P-R-S се сетих, че съм виждал и на други места в Европата да има такова нещо. Добре, че съм запазил няколко screen-shot-а. То и аз се моткам там някъде по това време :-)

Ако не може да познаете мястото - това е в района на изложението Ham  Radio във немския град Фридрихсхафен, дето почти всеки besucher си е сложил нещо в колата, дето излъчва ту 1200Hz, ту 2200Hz. От правилната подредба на тоновете  се получава АХ.25, а върху него успешно се "качва" APRS протокола.

Звучи простичко....
Но освен правилно да са подредени тоновете и нивата на сигналите, важно е да подредим нещата и на тези слоеве, които са над концептуалния OSI модел.

Явно в Нашия си модел сме пропуснали такива понятия като collision detection, flow control....но пък откриваме други категории: комплекси, реваншизъм, агресия и арогантност.
Когато говорим за multiple access, си мислим повече за куклите и парцалките.
Вместо търсената конвергенция гледаме едно изопачено отрицание на отрицанието ... и така, че краят му се не видиНяма коментари:

Публикуване на коментар