03 август, 2021

С какви антени да слушаме радиолюбителските спътници

 

Като всяка (малка) стъпка в нашето радио-хоби всичко започва със СЛУШАНЕТО. 

Със СЛУШАНЕ ще се научите да следите спътника, и да насочвате антената към него, със СЛУШАНЕ ще усвоите използваните процедури за работа през ИСЗ (изкуствен стътник за Земята), със СЛУШАНЕ ще придобиете увереността и ще правите връзки през радиолюбителските спътници

Никога не викайте, преди да сте прослушали внимателно честотата!

Но за слушането ще ни трябва антена, радиоприемник и ... слух.

По-долу ще разгледам различни варианти за вашата антена, условно разделени в три категории.

Първа категория

Оригиналната антена на носимата станция. Забравете за това решение...

Малко по-добри резултати бихте постигнали с антена на покрива на автомобила, но по-скоро това го приемаме за късмет и добро стечение на обстоятелствата.

За по-сигурни връзки и по-малко разочарования, следва към желанието да установим връзки да добавим допълнителни усилия и да се оборудваме с допълнителна антена. Това много често е решение "направи си сам" ( DIY ), а удовлетворението, че си направил с ръцете си нещо работещо е привлекателно.

Ако вместо "направи си сам" ( DIY ) решим "до го направим заедно" ( DIT ) - то резултатите са още по-удовлетворяващи - и в технически, и в емоционален аспект.

Препоръчвам да обърнете внимание на следващата категория антени.


Втора категория.

Нека името нe ви подвежда.
Тук съм класифицирал антени - насочени или ненасочени, които могат да се направят лесно в почти домашни условия, могат да се измерят (лесно ще намерим приятел с подходяща измервателна техника), а резултатите спрямо щирка дълга една педя ще са осезателно по-окуражаващи.

 Arrow Antenna

Като насочена антена бих препоръчал конструкцията ArrоwAntenna, използвана години наред  в радиолюбителската практика, използвана и до днес.



Първата конструкция, която направих беше по идея на мексиканския  радиолюбител XE1MEX, който използва две антени по дизайн на DL6WU, разположени на една носеща. Едната антена е за работа на 2м обхват, а другата за работа на 70см обхват.

Взаимното влияние на двете антени е минимално, след като са разположени перпендикулярво една на друга. Описание на конструкцията има и на български език. В посочената статия добре са описани качествата на антената и начина на изработка.

Ако имате кураж, може да създадете и антена от този тип по ваш вкус. Пробвал съм и съм се убедил, че калкулаторът на VK5DJ работи и може да му се вярва. Гама-съгласуването - както е описано в статията



 

В тази категория на "по-сериозните" антени за начинаещи ще добавя и три конструкции на ненасочени антени, антени с кръгова поляризация и диаграма на насоченост по-подходяща за наблюдение и работа през спътници, отколкото по-популярните GP или вертикално стекирани антени.

 QHA Antenna

На снимката по-долу ще видите тази антена на балкона на един приятел. Има и малко сняг ... дано да ви охлади при тези 40 градусови жеги, при които четете този пост.

 


Тошко LZ1JER ми препоръча тази антена, подходяща за целта и достъпна за изработване. Линкове по долу, които той ми изпрати, ще ви дадат повече информация по въпроса.


http://www.qsl.net/kf4cpj/qha/
и т.н.

Lindenblad Antenna

Още една конструкция, чието странно име някои от вас навярно чуват за първи път.  Много материали могат да се намерят за нейното  изработване и приложение за приемане на спътници.

Особено са популярни описанията на Tony Monteiro AA2TX (SK).

Например тази статия...

Ако поровите из описанията на  наземните станции в SatNOGS може да придобиете представа за популярността на различните антени.

Отда-а-а-а-авна съм започнал да подготвям Набор за сглобяване на  такава антена за 70см обхват. Кои ще са първите желаещи за сглобяване и слушане?






Eggbeater Antenna


Ясно, прилича на миксер - но работи като антена.

За тази антена ще ни помогне статията на ON6WG

 

Други варианти за антена, лесна за повторение? Има, има....

 Утре, когато прочета какво съм написал и ако се сетя нещо ценно  - тази статия може да бъде допълнена, променена, продължена....

Трета категория антени ( de-lux решения)

.....в някой от следващите постове.

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар