21 юли, 2021

Време е за космически ивенти и уъркшопи!

Космическата тематика, напоследък стана доста актуална, а на моменти и доста гореща 

  Повод за този пост е планираните за 26 т.м. ивенти и уъркшопи в София Тех Парк. 

Съществува сайт, който добре презентира и промотира предстоящето, но само му липсва...знамето на Bulgaria. 

За USA Embassy там си е написано... 

 

В същността си програмата ARISS (Amateur Radio on International Space Station) има далеч по-дълбок смисъл от събитие еднодневка и демонстрация на сила (30 партньора) Кандидатствайки за участие по програмата ARISS инициаторът/ръководителят на ученическата или младежката група трябва да представи, а впоследствие и да реализира сериозна образователна програма в рамките на няколкото месеца предварителна работа, предшевстващи сеанса с астронавтите на борда на МКС. 

В много случаи това е интердисциплинарно обучение на малките любознайковци, от различни преподаватели и специалисти. А самият сеанс – то той е “черешката на тортата” и трябва да бъде изигран и преживян по подходящ и запомнящ се за децата начин, достоен финал на период на натрупване на знания (и разбира се на умения за операторска практика) . Просто “изпяти” и назубрени въпросите към хората на орбита …. не , не е това, което чакат децата, не е това, което ще запали огъня в очите и душичките им. Удоволствието идва от пътя извървян заедно...спомняте ли си Екзюпери? Да, може би сте забелязали, всеки който не го мързи да отвори компютъра и да провери кога ще мине над главата му МКС, а и ако има късмет да “попадне” на някой сеанс, ще се убеди, че МКС (а и множеството спътници на ниска земна орбита LEO) … не са толкова далеч. Това ще го потвърдят, както младите радиолюбители с Баофенг в ръка, така и “старите ламби”, които са правили разчети за преминаванията на спътниците с помощта на планшет, а данните се публикуваха веднъж месечно в списание. Организирането на участието през теле-мост (т.е. има приемник и предавател, ама някъде другаде, където някой знае как до го направи) няма да коментирам, смятам, че е съвсем малко по-сложно от Вайбър обаждане. За да организираш ДИРЕКТЕН сеанс (а това именно е идеята на радиолюбителското хоби) се изисква да изградиш две работни места (основно и запасно) с технически изисквания доста над Баофенгата с гумената антена. Не, че с Баофенг не може да се направи връзка… Колкото и сериозно да представих изискванията за този сеанс – това са неща, които доста от радиолюбителите (и у нас) притежават и могат да осигурят. Аз съвсем на скоро се убедих, че в изискванията няма почти нищо случайно, като много други неща – много правилници са изстрадани с пот, някои и с кръв. Сравнително скоро бях свидетел на сеанс с МКС и ….. радиолюбител желаещ на всяка цена да направи връзка с МКС, въпреки че не е в графика. Тогава наистина, за да осигуриш успех на твоя колектив , трябва(съгласно изискванията на ARISS) да имаш и 100 ватов предавател, насочена и въртяща се антена, UPS и запасен пункт и т.н. Сенсът беше на крачка от провал.

 

 Дата на предстоящият сеанс, теле-мост е 26.07.2021, работен ден… аз няма да мога да присъствам. 

Ако е само пушилка - ще отмине. Ако е сериозно, мотивирано (но не по политически начин) и не е кампанийно събитие...… то ще си покаже. 

Прочее ...казва се “ивент” напоследък, да не забравите! 

 

И… ако видите космически апарат или Трабант, боядисани в цветовете на дъгата – бЕгайте далеч!

Няма коментари:

Публикуване на коментар