01 февруари, 2015

Rabbit ... 2. Кой може да приема данните ?

Какво ще излъчва Rabbit2 ?
Кой ще приема даннните от балона?


 • Приемане на APRS данните:

  Rabbit 2 ще излъчва APRS  на 144.800 MHz  AFSK с мощност 300 mW
  Из цяла България и из съседните страни има множество APRS приемни стнации (гейтове). Някои от тях се намират по високи и стратегически върхове, други са по домовете на радиолюбителите. Всички те в съвкупност осигуряват добро покритие на района, където ще бъде полета. Фактът, че балонът е на голяма височина дава възможност дори и домашните приемни станции, иначе с малък обхват, да приeмат сигналите от голямо разстояние от стотици км.

 • Приемане на CW beacon в 2m обхват и телеметричната информация, предавана на CW на 70 см

  На 144.430 MHz ще се излъчва фиксирано съобщение на CW с мощност около 10 mW,  а на 434.200 MHz  ще се предава телеметрична информация на CW, мощност 10 mW.

  Не всички радиолюбители владеят изкуството на Морз. Но пък това се явява най-лесния и достъпен начин да чуеш и декодираш с ушите си сигналите от балона. Необходим е само приемник на съответната честота. (Приемникът трябва да може да приема CW или SSB сигнали. Ако разполагате с приемник, работещ само на честотна модулация FM - той не е подходящ за целта)
 • Приемане на телеметричната информация, предавана на RTTY на 70см

  Това е новото за нас в този полет. За приемането на тези данни няма изградена инфраструктура, подобно на APRS мрежата. Организиране на наземна приемна станция  макар и просто, изисква някаква подготовка... ще пиша по-късно за това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар