09 май, 2011

VHF Contest "Ден на радиото" - един (необяснимо) приятен уикенд

6 май 2011
Отдавна чакаме да дойде м. май и първия за годината български УКВ контест "Ден на радиото". Уж подготовката започва навреме, но по традиция важни неща се правят в последния ден.
Ден преди състезанието част от "нашия отбор" се събрахме спокойно на кафе:и после - кратка разходка на чист въздух и тестване на леко преработената ми 11 елементна антена (DK7ZB).
Горд с новата система за "сгъване" на 7 метровия бум и за захващането на тази конструкция към багажника на колата...вдигнахме антената. В този си вид отнема около 15-20 минути вдигането на антената. Но са необходими поне двама души......о, ужас! КСВ-то около 3-4, че и нагоре. В този момент прекратиме снимките за деня. Тичане обратно пред блока, мерене, дупчене наново... На смрачаване допуснатите "леки" неточности бяха коригирани и антената докара SWR=1.05 около 144.500MHz. По-добре щеше да бъде да е перфектна на 144.300 например...7 май 2011 Ден на радиото!
На сутрешното кафе си пожелаваме в 11 часа да сме на пък към Беклемето - любимо място за УКВ състезания.
Тръгнахме малко преди 12 ч., малко пазарувахме в един магазин, продължаваме към Люлин (там живее LZ3BK).

12:30 - най-сетне на Ботевградското шосе.
По Подбалканския път по едно време се появи една табела, съдържаща важната информация:

"ПЪТЯТ В РЕМОНТ - 56 км"
...и миналата година си беше там. Дупките по пътя - и те.

Та в една такава ремонтирана дупка нашата кола каза два пъти Туп-туп и двете джанти бяха поизкривени.Продължихме след кратко изчукване на изкривените джанти (с тесла!). Докато обсъждах със спътниците си моето мнение за Пътна инфраструктура, Пътни управления и др. лица и роднини се чу още "Едно Голямо Туп" и след малко едната гума беше на капла.

Отново поработих с теслата, но помпа в багажника - НЯМА! В багажниците на спиращите да ни помогнат автомобили - също няма...

Най-подготвен да ни помогне се оказа един доста мургав наш сънародник. Спря човекът автомобила пълен с жени и невръстни дечица. Намери една помпа, която първо набързо ремонтирахме, а след това напомпах гумата, колкото да продължим напред.
По негов съвет стигнахме до Пирдоп и намерихме автосервиза с Трабантче на покрива.Да, Трабанчето се оказа Фолксваген..., но гумаджията изправи джантите, залепи едната гума, направи баланс и т.н.Общо към 2 часа изоставане вечe...

Не знам колко часа стана докато се добрахме до БеклеметоLZ1CM отдавна ни чакаше на една китна полянка...на второто баирче в посока изток, между Арката на Беклемето и Лепенят.Целият отбор се захваща за работа:Към 19.00 LZT вече бяхме в ефир!
Тази година своя дебют в УКВ състезанията направи и:За 60 минути работа - 30 връзки и много компплименти :-)

През нощта поработихме предимно на 144 MHz.8 май 2011
Опитах се да си легна към 3.30часа. Увит с всички възможни дрехи, шапки и одеала изкарах до 5.30 в дрямка и в размисли, защо ли този вятър иска да отскубне палатката ми?!Понякога си мислех, че вече е успял...

Утрото е снежно и студено.В някои сайтове за метеорологични прогнози наричат това:
"Gentle breeze from north-west 12km/h"Продължаваме състезаниетоНеудобство на новият ми "ротатор" на антената е, че работи само при отворен прозорец...Когато температурата в багажника на колата стана:решихме да събираме обледенените антени, байряци, обтяжки и палатка...Нашата традиционна снимка..... все още не знахме какво ще правим следващите три часа.

А всъщност времето си премина в бутане на колата, пързаляне по заледените склонове и напразни усилия да преодолеем едни 20 метра нагорнище, които все ни връщаха назад...В края на краищата поканихме Митко от Вила ЕЛМА да се поразходи с негова джипка, пък да ни изтегли по нагорнището.
Но макар и за кратко местата на спасителите и спасяваните се размениха... нашите спасители (Митко и LZ3BK) закъсали с джипа на 1-2 км. от нашия лагер - НЯМА БЕНЗИН!

Е, поне с това бях подготвен - заредихме руския всъдеход с моите запаси, изтеглихме колата ...Съвсем скоро хапвахме гореща пилешка супа във вилата, топло кафе...И поехме надолу - всеки към своя понеделник...

Бях приготвих техника за две работни места:
FT-847
11 el DK7ZB за 144MHz - на 6 м над земята
10 el DK7ZB за 430 MHz - на 7 м над земята

FT-897D
6 el DK7ZB за 144MHz - на 3.50 м над земята

Захранване: от акумулатора на колата и от бензинов агрегат.
Но повечето от техниката така и не влезе в употреба...
Е, не за първи имаме подобни преживявани на този контест. През 2009 на Петрохан не беше много по-различно :-)

VHF contest "Ден на радиото" 2009

През 2010 посещенията ни на Беклемето също бяха интересни!
Всички снимки са тук...

Снимки от други участници в състезанието са тук...

Няма коментари:

Публикуване на коментар